Gå direkt till innehåll
Klimatcertifierade köttlådor med lägre klimatavtryck
Klimatcertifierade köttlådor med lägre klimatavtryck

Nyhet -

Köttlådor med klimatcertifierat kött underlättar hållbarhetsarbetet

Nu lanserar mylla.se den första köttlådan som endast innehåller kött som klarar en klimatcertifiering från Svenskt Sigill. Den unika köttlådan bidrar både med ett lägre klimatavtryck och en enklare väg till konsumenten för klimatcertifierade bönder. För den medvetna konsumenten eller restaurangen öppnas ett enkelt sätt att ta ett rejält kliv för lägre utsläpp. Köttlådorna levereras direkt hem till dörren i Skåne, Blekinge, Göteborg och Stockholm.

Mylla.se är den digitala marknadsplatsen för närproducerat som vill ge duktiga bönder en enklare väg till marknaden. De driver på för att det ska bli enklare att handla lokalproducerad mat och att bonden ska få bättre betalt. I dagarna har de lanserat en helt unik köttlåda som enbart innehåller klimatcertifierat kött. Köttlådan finns i flera varianter och som köpare kan du välja om du vill ha en blandning av olika sorters kött eller bara kött från en viss gård. Köttlådan kan innehålla nötkött från Vismarlövsgården, kyckling från Bjärefågel, griskött från Karlsfälts gård och fisk från Gårdsfisk.

- Vi är oerhört stolta över att kunna leverera de klimatcertifierade köttlådorna runt om i landet. Intresset för klimatcertifierade produkter fortsätter att växa och köttlådorna är ett vårt sätt att möta den ökade efterfrågan, säger Jens Thulin, grundare av Mylla.se

Klimatcertifiering baserad på forskning

Märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad bygger på en tredjepartscertifiering där bonden gör forskningsbaserade åtgärder för att minska klimatavtrycket för just den sortens produktion. Samtidigt ingår regler för biologisk mångfald och djuromsorg för att verkligen ta ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan.

-De här bönderna är djupt engagerade i både miljö- och djuromsorgsfrågorna och kan stolt visa upp en av världens vassaste miljöcertifikat. Köttet kommer från kontrollerade gårdar med god djuromsorg och lägre klimatavtryck. Miljöuppmaningen brukar vara ”ät mindre men bättre kött” och det här är verkligen världsklass, säger Ann-Louise Ingvarson, VD på Sigill Kvalitetssystem.

Forskning visar att de åtgärder som bonden gör på den klimatcertifierade gården är just de som leder till störst effekt på klimatpåverkan. Detta leder till en betydande minskning av klimatpåverkan.

Om bönderna

Nöttkött. Vismarlövsgården drivs av familjen Thulin strax utanför Malmö. De har varit klimatcertifierade länge och målet är att bli Sveriges klimatsmartaste nötköttsproducenter. Gårdens besättning av 55 amkor kommer från de helvita Charolais men med inblandning av Hereford, Simmental och Angus. Deras nötkött produceras med högsta kvalitet och fantastisk smak.

Fläsk. Karlsfälts gård drivs av Erik O.R. Bengtsson och är en familjegård med lång historia. Grisarna springer fritt inomhus på djupströbäddar. Gårdens motto är djur, natur och människor i symbios och är en av de första grisproducenterna att bli klimatcertifierade.

Kyckling. Bjärefågel är de enda kycklingproducenterna som klarar de tuffa kraven för en klimatcertifiering enligt Svenskt Sigill. Bjärekycklingar växer långsamt med gott om plats i stallet där de har något att hoppa upp på och syssla med. De föds upp på vegetabiliskt foder baserat på lokalt odlad majs. Bjärefågels långsamtväxande kycklingar ger ett mycket välsmakande kött och är den enda kycklingen som får grönt ljus för klimat i Världsnaturfonden WWFs köttguide.

Fisk. Gårdsfisk har fiskar som föds upp av svenska bönder i lador på land. Kanske är det världens mest hållbara fisk? De är åtminstone den enda fiskproducenten i världen som klarar en klimatcertifiering enligt Svenskt Sigill. Med fokus på fiskens välmående och ett cirkulärt system har Gårdsfisk skapat en helt ny bransch. Vinnare av Årets klimatbonde 2020 och WinWin Gothenburg Sustainability Award 2022 med mera.

Mer info om köttlådorna

De klimatcertifierade köttlådorna säljs direkt av producenterna via Mylla.se. Priset sätts av producenten och Mylla tar ut en fast avgift för försäljning och leverans av lådorna. Lådorna levereras med obruten fryskedja direkt hem till dörren.

Kontaktinfo

Jens Thulin, grundare av Mylla.se jens@mylla.se, 070-8939809

Ann-Louise Ingvarson, VD Sigill Kvalitetssystem, annlouise.ingvarson@sigill.se 072-352 72 34

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ann-Louise Ingvarson

Ann-Louise Ingvarson

Presskontakt VD 010-184 26 25

Relaterat innehåll