Gå direkt till innehåll
Mikael Olenmark Desalles och Johan Lundquist är de klimatsmarta fiskbönderna som vinner Årets klimatbonde
Mikael Olenmark Desalles och Johan Lundquist är de klimatsmarta fiskbönderna som vinner Årets klimatbonde

Pressmeddelande -

Gårdsfisk vinner Årets klimatbonde

Gårdsfisk är vinnare av tävlingen Årets klimatbonde. Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles på Gårdsfisk är fiskbönderna som med sitt cirkulära hållbarhetsperspektiv har byggt upp en klimatsmart fiskuppfödning i världsklass.

Klimatfrågan genomsyrar våra liv idag och debatten är ofta het. Medan diskussionerna kring vilken mat som är mest klimatsmart pågår så jobbar bonden, oftast i det tysta, enträget vidare för att hela tiden förbättras. Det vill vi på Svenskt Sigill Klimatcertifierad ändra på genom priset Årets klimatbonde.

-Vi är så stolta över den här utmärkelsen. Det visar verkligen att vi är på rätt spår och kan skapa en hållbar, klimatsmart svensk fiskuppfödning, säger Johan Ljungquist en av grundarna av Gårdsfisk.

Motivering från juryn:

Johan och Mikael på Gårdsfisk är de mest drivna fiskbönderna just nu. Med ett cirkulärt hållbarhetsperspektiv har de byggt upp en unik fiskuppfödning i en gammal lada, som de nu sprider över landet.

Med fokus på omsorg om fiskarna i allt från val av fiskart, ingen antibiotikaanvändning och humana slaktmetoder revolutionerar de fiskproduktionen. Deras system där fiskarna föds upp i bassänger utan påverkan på omgivningen, där all näring tas till vara och används för att gödsla närliggande åkrar leder till låga utsläpp. Ladorna värms med förnybar energi och värmen från både vatten och luft i lokalen cirkuleras på ett effektivt sätt.

Tack vare att de valt fiskar som kan äta en större andel vegetariskt foder kan de få ut mer fisk än de stoppar in i systemet i form av fiskmjöl. Detta är en stor miljövinst i förhållande till andra fiskuppfödningar och minskar utfiskningen av våra hav. Johan och Mikael samarbetar med forskare och utgår från den senaste vetenskapen i sina beslut, de är också den första fiskgården som har en klimatcertifiering.

Om priset Årets klimatbonde

Årets klimatbonde presenteras stolt av Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Det är andra gången som det här priset delas ut. Svenskt Sigill Klimatcertifierad är en märkning för mat och blommor producerade i Sverige med lägre klimatpåverkan. Årets klimatbonde presenteras av Svenskt Sigill och är en del av den nationella tävlingen ÅRETS BONDE.

Juryn bestod av:

Anna Richert - matexpert på Världsnaturfonden WWF och syns ofta i både TV och tidningar kring frågor om mat och klimat. Anna har en väldigt bred kunskap om matens klimatpåverkan och hur vi kan få en hållbarare matproduktion.

Paul Svensson - en kock med stort fokus på hållbarhet. Han driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm och är en krögare i världsklass. Du känner säkert igen honom från TV-programmen Maträddarna och Sveriges yngsta mästerkock.

Ulf Sonesson - forskningschef för enheten Jordbruk och livsmedel på RISE – Research Institutes of Sweden. Expert inom hållbar livsmedelsproduktion.

Helena Allard - hållbarhetschef på Sigill Kvalitetssystem och ansvarar bland annat för Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Hon är husdjursagronom och kunnig inom alla miljöfrågor som rör svensk primärproduktion. Vinnare av årets Naturvårdspris som delas ut av SLU Artdatabanken.

Kontakt:

Josefin Kihlberg, Kommunikationsansvarig Sigill kvalitetssystem, josefin.kihlberg@sigill.se 010-184 43 40

Helena Allard, Hållbarhetschef Sigill kvalitetssystem, helena.allard@sigill.se, 010- 184 42 89 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svenskt Sigill är miljömärkningen för svensk mat och blommor. Märkningen tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan. Dessutom ingår djuromsorg och livsmedelssäkerhet.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad kommer från gårdar som har gjort allt för att minska sin klimatpåverkan.

Svenskt Sigill Naturbeteskött är den enda svenska märkningen som garanterar att djuren betat på de mest artrika betesmarkerna.

Märkningen Svenskt Sigill bygger på certifieringar från Sigill Kvalitetssystem och kontrolleras via oberoende kontroller vartannat år.

Kontakter

Ann-Louise Ingvarson

Ann-Louise Ingvarson

Presskontakt VD 010-184 26 25

Relaterat innehåll