Gå direkt till innehåll
Jury Årets klimatbonde: Paul Svensson, Helena Allard, Johan Kuylenstierna och Jenny Jewert
Jury Årets klimatbonde: Paul Svensson, Helena Allard, Johan Kuylenstierna och Jenny Jewert

Pressmeddelande -

Riktigt tung jury utser Årets Klimatbonde

Svenskt Sigill Klimatcertifierad vill hylla den bonde som har gjort mest för att minska sin klimatpåverkan. Till vår hjälp har vi en jury med riktiga höjdare inom mat och klimat. Juryn består av Johan Kuylenstierna, ordförande för klimatpolitiska rådet, Paul Svensson TV-kock med hållbarhetsfokus, Jenny Jewert, Världsnaturfonden WWF och Helena Allard, hållbarhetschef för Svenskt Sigill.

Klimatfrågan är en av de viktigaste miljöfrågorna men i diskussionen om vilken mat som är bäst ur klimatsynpunkt, glöms bonden ibland bort. Genom de förändringar som gjorts och som fortfarande görs har svensk primärproduktionen blivit världsledande. Det vill vi på Svenskt Sigill uppmärksamma. Är du den bästa av de bästa? Anmäl dig till priset Årets klimatbonde!

Svenskt Sigill Klimatcertifierad vill lyfta de goda exemplen och bidra till en hållbarare och mer klimatsmart värld.

Kriterier för Årets Klimatbonde:

  • Du är en primärproducent, det spelar ingen roll om du är kött-, grönsaks- eller hyacintbonde. Det är de klimatsmarta förbättringarna av din produktion som räknas.
  • Du har din produktion i Sverige.
  • Du arbetar målmedvetet för att ständigt minska din verksamhets klimatpåverkan.
  • Du är en av de främsta i Sverige när det gäller kväveeffektivitet. Du har en koldioxidsnål produktion.
  • Du kommunicerar kring ditt klimatarbete och är ett föredöme för andra.
  • Självklart tar du samtidigt ansvar för djur och natur.

Mer om juryn

Johan Kuylenstierna är ordförande för klimatpolitiska rådet, rektorsråd och hedersdoktor vid Stockholms universitet. Du kanske känner igenom honom från Klimatkollen på TV4 Nyhetsmorgon?

Paul Svensson är en kock med stort fokus på hållbarhet. Han driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm och är en krögare i världsklass. Du känner säkert igen honom från TV-programmen Maträddarna och Sveriges yngsta mästerkock.

Jenny Jewert är expert på hållbart jordbruk på Världsnaturfonden WWF. Jenny har en väldigt bred kunskap om matens klimatpåverkan och hur vi kan få en hållbarare matproduktion. Hon har ett förflutet som miljö-och vetenskapsjournalist och har skrivit flera böcker.

Helena Allard är hållbarhetschef på Sigill Kvalitetssystem och ansvarar bland annat för Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Hon är husdjursagronom och kunnig inom alla miljöfrågor som rör svensk primärproduktion. Vinnare av SLU Artdatabankens naturvårdspris 2020.

Tidplan för priset:

  • Anmäl ditt intresse att vara med i tävlingen tillsammans med en kort motivering senast 20 april till info@sigill.se
  • Ett antal nominerade kommer att utses under maj månad.
  • De nominerade kommer i nästa steg att få skicka in ytterligare information och fylla i ett formulär om hur de jobbar klimatsmart i sin verksamhet.
  • Juryn utser vinnaren som presenteras strax efter sommaren

Årets klimatbonde presenteras stolt av Svenskt Sigill Klimatcertifierad och är en del av den nationella tävlingen ÅRETS BONDE. Det är tredje gången som det här priset delas ut.

Relaterade länkar

Ämnen


Svenskt Sigill är miljömärkningen för svensk mat och blommor. Märkningen tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan. Dessutom ingår djuromsorg och livsmedelssäkerhet.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad kommer från gårdar som har gjort allt för att minska sin klimatpåverkan.

Svenskt Sigill Naturbeteskött är den enda svenska märkningen som garanterar att djuren betat på de mest artrika betesmarkerna.

Märkningen Svenskt Sigill bygger på certifieringar från Sigill Kvalitetssystem och kontrolleras via oberoende kontroller vartannat år.

Presskontakt

Josefin Kihlberg

Josefin Kihlberg

Presskontakt Kommunikationsansvarig 010-184 43 40
Ann-Louise Ingvarson

Ann-Louise Ingvarson

Presskontakt VD 010-184 26 25

Relaterat innehåll