Gå direkt till innehåll
Vikentomater vinner Årets klimatbonde

Pressmeddelande -

Vikentomater vinner Årets klimatbonde

Susanne och Mats från Vikentomater vinner tävlingen Årets klimatbonde. Vikentomater sprider matglädje och kunskap om klimatsmart produktion. Resurseffektivitet är genomgående i allt de gör från odling till att minska på matsvinn och de strävar alltid efter att bli ännu bättre.

Klimatfrågan genomsyrar våra liv idag och debatten är ofta het. Medan diskussionerna kring vilken mat som är mest klimatsmart pågår så jobbar bonden, oftast i det tysta, enträget vidare för att hela tiden förbättras. Det vill vi på Svenskt Sigill Klimatcertifierad ändra på genom priset Årets klimatbonde.

– Det är väldigt kul att få det här priset. Att vinna Årets klimatbonde är ett kvitto på att vi har nått en viktig milstolpe i vår strävan efter att bli så hållbara som möjligt. Vi vill sprida matglädje och det här är ju också ett sätt att göra det, säger Susanne och Mats Olofsson som driver Vikentomater.

Motivering från juryn

Vikentomater har funnits länge men tappar aldrig lusten för att hela tiden bli bättre - både i produktionen och i sina produkter. De tar upp konkurrensen från importerad mat genom att även odla meloner, chili och bär.

Resurseffektivitet är genomgående i allt Vikentomater gör. Från återanvändning av vatten, näring och odlingssubstrat till att minska på matsvinn genom förädling i den egna restaurangen samt biogasproduktion av det som inte går att använda. De använder enbart förnybar energi och producerar egen solenergi. Energieffektiva växthus med isolering minskar förlusterna av värme.

Vikentomater sprider matglädje genom sitt fokus på att få fram de bästa klimatcertifierade tomaterna, sina event med kockar, sociala medier, restaurangen och utformningen av butiken där tomater säljs som lösgodis. Deras växthus och restaurang fungerar som en nod för att samla lokala matentreprenörer.

Vikentomater är klimatcertifierade sedan 2018 och har också en IP Arbetsvillkor certifiering som en garant för att de är sjysta arbetsgivare.

Om priset Årets klimatbonde

Årets klimatbonde presenteras stolt av Svenskt Sigill Klimatcertifierad och är en del av den nationella tävlingen ÅRETS BONDE. Det är tredje gången som det här priset delas ut. Svenskt Sigill Klimatcertifierad är en märkning för mat och blommor producerade i Sverige med lägre klimatpåverkan.

Miljöhöjdare beslutade om vinnaren

Johan Kuylenstierna är ordförande för klimatpolitiska rådet och hedersdoktor vid Stockholms universitet. Du kanske känner igenom honom från Klimatkollen på TV4 Nyhetsmorgon?

Paul Svensson är en kock med stort fokus på hållbarhet. Han driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm och är en krögare i världsklass. Du känner säkert igen honom från TV-programmen Maträddarna och Sveriges yngsta mästerkock.

Jenny Jewert är expert på hållbart jordbruk på Världsnaturfonden WWF. Jenny har en väldigt bred kunskap om matens klimatpåverkan och hur vi kan få en hållbarare matproduktion. Hon har ett förflutet som miljö-och vetenskapsjournalist och har skrivit flera böcker.

Helena Allard är hållbarhetschef på Sigill Kvalitetssystem och ansvarar bland annat för Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Hon är husdjursagronom och kunnig inom alla miljöfrågor som rör svensk primärproduktion. Vinnare av SLU Artdatabankens naturvårdspris 2020.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svenskt Sigill är miljömärkningen för svensk mat och blommor. Märkningen tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan. Dessutom ingår djuromsorg och livsmedelssäkerhet.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad kommer från gårdar som har gjort allt för att minska sin klimatpåverkan.

Svenskt Sigill Naturbeteskött är den enda svenska märkningen som garanterar att djuren betat på de mest artrika betesmarkerna.

Märkningen Svenskt Sigill bygger på certifieringar från Sigill Kvalitetssystem och kontrolleras via oberoende kontroller vartannat år.

Kontakter

Ann-Louise Ingvarson

Ann-Louise Ingvarson

Presskontakt VD 010-184 26 25

Relaterat innehåll

Relaterade event